oldal logó
oldal logó
Stihl Lithium-ion akkumulátoros gépcsalád és előnyei
Stihl Lithium-ion akkumulátoros gépcsalád és előnyei

Két szezonnal ezelőtt érett meg a gondolat bennünk, hogy próbáljuk ki, mit tud a STIHL akkumulátoros gépcsaládja, azon belül is a kifejezetten profiknak fejlesztett vonal. Nem titok, hogy nyugati (USA, Hollandia, Németország), a szakmában elöljáró kertész kollégák ihlették a döntést. Azelőtt rendszeres karbantartás mellett is adódtak problémák, kellemetlenségek a benzinüzemű társaikkal. Nem csak hangosak, füstölnek, nehezek, ráznak, de ha hűvösre fordult az idő néhány modellt kifejezetten problémás volt beindítani.

Két, számunkra nélkülözhetetlen alap géppel kezdtünk; HSA 85 típusú sövénynyíró, illetve HLA 85 teleszkópos magassági sövényvágóval. Döbbenetes volt a különbség, azon túl, hogy közel teljesen csendben dolgoznak, zéró rázkódás, több (!) kilogrammal könnyebbek, mint benzines társaik, nincs károsanyag kibocsájtás, aminek egy részét mi lélegeztük be nap, mint nap. Nem kellett több kétütemű üzemanyagkeveréket készítenünk, így a rendszeres benzinkútra járkálás is a töredékére csökkent, ahogy egyre több gépet váltottunk le az akkumulátoros verzióra.

Sokan tartanak tőle, hogy nem hozza ugyanazt a teljesítményt, mint benzines társaik, de mi nem ezt tapasztaltuk, bátran lehet használni akár mostohább körülmények között is ezeket a gépeket, de természetesen azzal számolni kell, hogy ilyenkor megnő a szerviz igényük mind hajtás, mind késélezés szempontjából.

Az akkumulátor üzemidő a sövényvágók és a gyepszélező esetén igen jó: a jelenleg elérhető legnagyobb gépbe illeszthető (AP300S) egységgel akár órákig lehet sövényt nyírni, illetve akár 50-60 percet kaszálni egy töltéssel. Az akkukhoz külön kapható gyors töltővel pedig villámgyorsan, bő fél óra alatt fel tudunk tölteni egy ilyen nagy teljesítményű akkumulátort 0-ról 100%-ra.

Mára a fűnyíró gépeken kívül minden szerszámunk akkusra lett cserélve, így hatékonyan, halkan, füstmentesen tudunk dolgozni, akár zajérzékeny területeken is. Ezek a gépek 3 kategóriában is elérhetőek, van Home (Otthoni), COMPACT (nagyobb igénybevételre), és a Pro (kifejezetten profiknak kifejlesztve). Bátran tudjuk ajánlani azoknak, akik ilyen gépek megvásárlásán gondolkodnak!