oldal logó
oldal logó
Fakivágási engedély kérelmezése Budapesten és környékén
Fakivágási engedély kérelmezése Budapesten és környékén

Hazánkban a közterületen és magánterületen található fák ültetését, gondozását és kivágását a 346/2008. (XII. 30.) kormányrendelet szabályozza, illetve a környezet védelméről szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) a fővároson kívül is az illetékes önkormányzatot hatalmazza fel azzal, hogy szabályokat alkosson a fák kivágásával kapcsolatban. A budapesti fakivágási szabályozás szerint, hogy egy közterületen álló fát kivágjunk, minden esetben engedélyt kell kérnünk a helyi önkormányzattól, de egy megadott törzsméret fölött (ami gyümölcsfák esetében 20 cm, díszfák esetében 10 cm átmérő) a saját telkünkön található fa kivágását is be kell jelentenünk a lokális önkormányzatnak!

Ha valamilyen okból kifolyólag úgy döntünk, hogy az ingatlanunk előtt vagy a telkünkön belül szeretnénk kivág(at)ni egy fát, előtte érdeklődjünk a helyi önkormányzatnál, hogy tisztában legyünk a ránk vonatkozó szabályokkal! A saját telkünkön található gyümölcsfák és díszfák metszését, ifjítását nem kell bejelentenünk, azonban az ingatlanunk előtt álló, önkormányzati tulajdonban lévő fák ifjító metszését (erős visszavágását) csak akkor lehet elvégezni, ha a helyi önkormányzattól engedélyt kaptunk rá. Amennyiben 20 centiméternél vastagabb a közterületen álló fa törzsátmérője, csak szakember jelenlétében és kizárólag egy esetleges életveszélyes helyzet megelőzése érdekében lehet a fán csonkolást vagy alakító metszést végezni.

A fakivágási engedélyek megadásához a legtöbb budapesti kerület, illetve számos vidéki önkormányzat megköveteli a kertészeti szakvélemény csatolását, bizonyos önkormányzatok viszont kizárólag minősített faápoló és favizsgáló szakmérnök által írt szakvéleményt fogadnak el!