oldal logó
oldal logó
Tavaszi pázsittal kapcsolatos teendők
Tavaszi pázsittal kapcsolatos teendők

Eljött egy újabb március; melegedő időjárás, egyben a fél-hivatalos kezdete a kertészeti szezonnak, már ébredeznek a növények téli álmukból. Ha kilépünk a kertbe a lábunk előtt elterül a még alvó állapotban lévő gyep. A hosszú téli időszak alatt a hó, eső, jég és hideg hatására a pázsit összepréselődik, egy része természetes módon elhal, és ez az elhalt növényzet egy filcréteget alkot a talajszinten. Pázsitunk még barnás árnyalatú, nincs tartása, az alatta levő talaj sűrűvé tömörödött és sok esetben levegőtlen.

Ezt a filcréteget el kell távolítani, hogy egy megfelelően szellőző gyepfelületet kapjunk, egy laza szerkezetű feltalajjal egyetemben, ami így készen áll az ezután következő szerves és műtrágyázásra. A gyep erőteljes és egészséges fejlődésnek indítása, kórokozókkal szembeni rezisztenciájának növelése a cél.

Az első lépés az egészséges pázsit nevelésében a megfelelő gyep- és egyben talajszellőztetés, ezzel együtt a felszakított növényi filcréteg eltávolítása a fűcsomók tövéből.
Ezt a munkát  március – április első felére időzítjük, mielőtt a fű igazán fejlődésnek indulna.
A már kiszellőztetett gyepet érdemes relatíve alacsony beállításon újra nyírni fűnyíróval, ez kvázi porszívóként üzemelve felszívja a maradék elhalt növényi anyagot a fűből, ugyanakkor egy egységes külalakot is ad a pázsitnak.  

Második lépcsőként kiválasztunk egy megfelelő minőségű NPK+mikro tápanyagos műtrágyát, amit megadott gramm/ m² arányban kijuttatunk a kezelt felületre, ugyanekkor opcionálisan talajjavító készítményeket is bevethetünk, melyek kondicionálják a földet és a növények számára könnyen felvehető formába konvertálják a benne lévő tápanyagokat.

Amennyiben szükséges, szintén ekkor alkalmazható a felülvetés, frissítve, kiegészítve a meglévő gyepet. A talajegyenetlenségeket, süllyedéseket homok és termőföld egyenlő aranyú keverékével orvosolhatjuk.

Harmadik lépésként nincs más dolgunk, mint figyelni a pázsitunk erőteljes megindulását, az idő melegedésével fokozatosan növelve az öntözések számát. (Érdemes kevesebbszer, de alaposabban öntözni ezáltal a gyep egy mélyebb gyökérzetet nevel, potenciálisan több tápanyaghoz lejutva). Várjuk éles fűnyírókésekkel a szezont, hiszen sokszor a tompa kések nagyobb kárt okozhatnak, mint hasznot!

A beindított gyepet sűrűn, akár heti 2x is nyírhatjuk, minél többször annál tömöttebb, sűrűbb pázsitot kapunk. A szezonális gyeptrágyák közötti időszakban használjunk folyékony tápoldatokat a gyönyörű méregzöld gyep megőrzése érdekében.

Figyelem; A megfelelően karbantartott gyep kevésbé hajlamos a gyomosodásra. Minél egészségesebb, sűrűbb egy pázsit, annál kisebb esélye van a gyomnövényeknek a megtelepedésre.